Бизнесът в Хасково пред БСП: Искаме изграждане на транспортен коридор 9

Окт 24, 2018 ХАСКОВО Новини Избори 0 1485

24.10.2018

„Искаме във "Визия за България"  да залегне изграждане на транспортен коридор №9, което ще помогне за развитието и на бизнеса, и на икономиката на Хасково. Това включва изграждане на нови ж.п. линии. Ще бъде засилен търговският трафик, което ще отвори нови работни места.“ Това казаха представители на бизнеса в Хасково на среща с народни представители от ПГ на „БСП за България“ по време на обсъждане на „Визия за България“. Представителите на бизнеса настояха за засилване на хранително-вкусовата промишленост.

 „В България не говорим за корупция, а за грабеж.“ Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“  Елена Йончева. По думите й 80% от всички болници са концентрирани в 3 града в страната, а здравеопазването е пред пълен фалит.  Тя бе категорична, че няма връзка между бизнеса и образованието и доказателство за това е, че няма кадри, които са нужни на работодателите. „60% от българите, за последните 10 години, са станали функционално неграмотни. В момента сме на първо място в Европа по неграмотни хора“, каза Елена Йончева.  Тя коментира думите на премиера, че сме щели да изнасяме храни в арабския свят, като посочи,че не е ясно какво точно ще изнасяме, след като над 80% от храните на пазара ни са внос.

„Имаме една основна мисия- да я има България. Според учените, след 30 години, това ще е само територия. Целта на „Визия за България“ е да предотвратим това да се случи.“ Това каза народният представител от левицата Георги Търновалийски. Той добави, че Визията е отворен документ, който е надпартиен.  „На първо място, трябва да задържим напускащите. Това може да стане през икономиката. Голяма част от напускащите са икономически имигранти.  Трябва държавата да влезе в своите функции“, категоричен бе депутатът. Той посочи, че по анализ на БАН, от държавата се крадат, през корупция и обществени поръчки, над 10 милиарда лева. „Държавата не мисли как да намали и ограничи този процес, защото налива още пари в тази бездънна каца“, каза още Търновалийски. „Бюджетът е прекрояван 1530 пъти за миналата година и това е становище на Сметната палата. Това става така, защото управляващите промениха закони, за да раздават обществените пари“, добави народният представител.

Според народния представител Васил Антонов България е изпуснала възможността да има силни и мощни икономически енергийни проекти заради недалновидно решение на настоящите управляващи. Той добави, че те можеха да съживят икономиката на страната и да ограничат напускането на млади хора от България.

На срещата присъстваха и народните представители от левицата проф. Светла Бъчварова, Иван Генов, Николай Иванов и Ирена Анастасова.