Хасково призова БСП за повече социална политика

Окт 25, 2018 ХАСКОВО Новини Избори 0 1538

25.10.2018

За повече социална политика призоваха гражданите на Хасково по време на среща с депутати от ПГ на „БСП за България“. Те направиха предложения във Визията да залегнат безплатни лекарства за пенсионери и социално слаби, както и да се спрат социалните помощи за семейства, чиито деца не посещават училище. Хората подкрепиха предложенията на левицата за мерки за повишаване на качеството на образованието и допълниха, че има нужда и от специални мерки за работа с талантливи деца, както и задължително, а не пожелателно присъствие в учебните заведения на психолози, логопеди и социални работници. Те одобриха идеята на БСП за отделен план за регионално развитие на всяка област. В частта за Хасково, те поискаха да бъдат включени отраслите- машиностроене, хранителна промишленост, както и запазването на единствения действащ химически комбинат. Жителите на общината поискаха и земеделските субсидии да бъдат обвързани с пазара и възможноста за реализация. По думите им трябва да се субсидират с приоритет продуктите от потребителската кошница, а субсидията да не се облага с данък. Те подчертаха, че има нужда от политики за подпомагане на малкия и средния бизнес, който е подложен на огромен административен натиск и в Хасково редица фирми фалират.

Говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева заяви: „ГЕРБ е антиевропейска партия, която не прави нищо за решаването на проблемите на българските граждани. За това майките излязоха на протест, вече е ред и на бащите“. Участие в дискусията взеха секретарят на ПГ на левицата Ирена Анастасова, народният представител Славчо Велков, Емилия Масларова - областен председател на БСП-Хасково, Чавдар Гергиев – член на НС на БСП и Емил Георгиев - председател на Екогласност.

Жителите на Димитровград заявиха своята подкрепа за „Визия за България“. По думите им от реализирането на такъв документ зависи бъдещето страната ни. Като основен проблем те поставиха демографския, който е залегнал още в образователната система, скъпите лекарства, изтичване на средства без обществени поръчки, преизчисляването на пенсиите. Народният представител от региона Виолета Желева обясни, че демографската криза е основен рисков фактор за стабилност на основните социални системи - пазар на труда, социално подпомагане, системата на здравеопазването, на образованието. “За да се справим с този проблем, трябва да се обединим около политика за заетост и  политика на достъпно образование“, заяви тя. Депутатът Георги Търновалийски представи Визията в частта икономика, финанси и данъчна политика. Като основен приоритет на БСП в данъчната политика той посочи отпадането на плоския данък и въвеждането на прогресивна скала. „Облагането на физическите лица трябва да е по-справедливо, както е в цяла Европа. Крайно време е и бюджетната процедура да отговаря на Конституцията, тъй като е момента е в нарушение“, категоричен бе той. На въпрос за присъствието на България на международните пазари, народният представител проф. Светла Бъчварова отговори, че преди това трябва да се види състоянието в страната ни. „България произвежда всичко, което е необходимо, за да задоволи продоволствените си нужди от всички продукти, но на пазара присъстват продукти от целия ЕС и българските нямат достъп“, коментира тя. По думите й е нужно да се предприемат законови мерки да се накарат търговците да осигурят това присъствие и да се стимулира българското производство.

„Районът ни се обезлюдява, нямаме достатъчно лекари, закриват се училища“. Тези проблеми поставиха пред депутатите от левицата гражданите на Тополовгард. Като друг основен свой проблем те посочиха намаляването на изкупната цена на на гроздето – от 1 лв., на 0,30 лв. на килограм. Хората изразиха подкрепа за „Визия за България“ и в частност за стратегия „Странджа-Сакар“. По думите им в нея трябва да залегнат облекчения за хората, които инвестират в региона, както и за младите, които остават да работят там.

Народният представител от ПГ на левицата Йордан Младенов подчерта: „Здравето трябва да спре да бъде търговия, а болниците - търговски дружества. Нашето здраве не се търгува и не е за продан. Депутатът Богдан Боцев подчерта, че държавата трябва да се върне в управлението на икономиката. По думите му трябва да се спрат приватизационните сделки, да се подпомогне създаването на индустриални зони, за да останат младите хора в региона и той да се развива. „България не може да бъде 4 големи града. Трябва да се развиват и отдалечени райони, като Тополовгард“, коментира той. В дискусията взе участие и народният представител Георги Андреев.

Гражданите на Симеоновград подчертаха наличието на множество проблеми в съдебната системата, които водят до липсата на наказания за виновните. По думите им докато няма промяна там, няма да има реална промяна в държавата. Те призоваха и социалните помощи да се дават по обективни критерии на реално нуждаещи се и да има контрол. Хората настояха местните ресурси в един регион да се ползват в интерес на местната общност, а да не се дават на концесия. Те подкрепиха, мерките заложени във „Визия за България“, за децентрализация на властта и контрол при отдаването на  концесии. Народният представител Кристина Сидорова заяви: „Да не мислим мандатно и да гледаме в миналото. Разговорът около Визията е разговор за бъдещето“. Депутатът Явор Божанков подчерта, че този разговор е надпратиен: „Нашата цел е да обединим, а не да разединяваме. Пишем предложенията във Визията съвместно с вас, българските граждани, и се надяваме другите политически сили да ги подкрепят“.