Дейците на културата в Свиленград: Културата се крепи напук на държавата

Окт 25, 2018 ХАСКОВО Новини Избори 0 1458

25.10.2018

Проектът „Визия за България“ представиха и дискутираха  народните представители от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов и Нона Йотова с културни дейци и самодейци в град Свиленград. „Културата в град, като нашия, се крепи от самодейците, напук на държавата“, бе едно от становищата, около което се обединиха присъстващите. Те споделиха, че Министерството на културата е забравило за общини, като Свиленград, и не финансира нито библиотеки, нито историческия музей. „Опасявам се, че културата е изтърсакът на управлението, защото бюджетът за нея е трайно закотвен на 150 млн. лв годишно, независимо от уверенията на управляващите, че ще се увеличи. Това означава само едно – ГЕРБ не дава пуканата пара за култура. Като алтернатива, ние ще променим това. Доказваме го с нашите парламентарни инициативи“, отбеляза народният представител Александър Симов. Присъстващите поставиха въпроса за изтичането на младите таланти от страната. Народният представител Нона Йотова коментира, че е необходима целенасочена държавна политика в подкрепа на даровитите деца в областта на културата. „Никой не мисли за тях, оставяме ги да избягат в чужбина, да се развиват там, а това е тежък удар не само за културата, но и за българското общество“, каза тя. Участниците в дискусията одобриха законопроекта „Културен чек“ и препоръчаха БСП да продължи да го отстоява, независимо, че е бил отхвърлен.

По- късно през деня народните представители проведоха среща и с гражданите на Свиленград. В срещата участие взе и народният представител от ПГ на „БСП за България“ Никола Динков. „Поради одобрението, което срещам към проекта „Визия за България“ ще разработим и Визия за Хасково“, подчерта Динков. Коментиран бе и въпросът за поведението на вицепремиера на България, на което народният представител Александър Симов отговори: „Това поведение е явната демонстрация на арогантното лице на властта“. Емоционалната кулминация на срещата дойде с изпълнението на песента „Не завиждам“ на Нона Йотова. Тя пое ангажимента въпросите, касаещи културата в региона, да бъдат отнесени в Народното събрание.

Жителите на град Маджарово обсъдиха с народните представители от ПГ на „БСП за България“ – Манол Генов и Цветан Топчиев проекта на БСП „Визия за България“. Присъстващите на срещата проявиха интерес към Визията, поставиха множество въпроси в различни сфери и дадоха своите предложения. Един от проблемите, който бе поставен от присъстващите, бе за хората, които „имитират земеделие“. „Това явление се получава, в резултат на липсата на контрол от страна на държавата. Във Визията сме предложили конкретни мерки“, обясни народният представител Цветан Топчиев. Темите здравеопазване и данъчна политика бяха сред водещите на срещата. Гражданите изразиха недоволството си от факта, че един общопрактикуващ лекар посещава общинския център веднъж седмично и на територията на общината няма нито една аптека. По отношение на данъчната политика, народният представител Манол Генов коментира, че: „Акцентът в данъчната политика, предложена във „Визия за България“ е - по- голяма социална справедливост при разпределението на публичния финансов ресурс. Той коментира и алтернативния бюджет, който БСП предлага за 2019 г.

Жителите на село Минерални бани, Хасковска област обсъдиха проекта „Визия за България“ с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Васил Антонов и Иван Генов. Присъстващите подкрепиха частта от предложената от БСП социална политика във „Визия за България“, която включва преизчисляване на пенсиите. Широко дискутиран бе и въпросът със здравеопазването, като присъстващите дадоха предложение то да бъде разделено на държавно и частно с цел по- висока достъпност. Засегнати бяха и екологичните проблеми в областта, свързани с вредните емисии от "ТЕЦ Марица изток", и проблемът със заетостта. Изграждането на индустриални зони, като начин за преодоляване на проблема със заетостта, коментира народният представител  Иван Генов. Въпросите, касаещи енергетика и необходимостта от изграждане на  АЕЦ „Белене“, коментира народният представител Васил Антонов.