Проф. Христов: Вижда се краят на настоящата политическа система

Дава й се допинг, но това са последните гърчове

„Настоящата политическа система е зачената в грях, но й се вижда края. Разбира се, дава й се допинг, но това са последните гърчове”, заяви проф. Иво Христов в Хасково. Той беше гост на среща-разговор, организирана от Дискусионния клуб на общинската организация на БСП. Срещата е част от събитията, свързани с отбелязването на 125-годишнината на Хасковската партийна организация. “Беше цар, после бодигард на царя, сега и шоумен да мотивира гласоподаватели. Колко още моите сънародници ще бъдат лъгани по един и същи елементарен начин с едни и същи средства?”, попита проф. Христов.
„Не само Европа на две скорости, но грубо казано „за две Европи ще ни се съобщи съвсем скоро”, прогнозира той. Влизането на България в Еврозоната означава две неща - ликвидирането на валутния борд и окончателна „зачистка” на територията от гледна точка на икономически шансове. „Мощните икономики ще изсмучат остатъчните ресурси на България”, обясни професорът по социология на правото.
Широк кръг от въпроси, становища, мнения и позиции по актуални политически теми беше коментиран по време на срещата. Бяха засегнати теми, свързани с бъдещето на Евросъюза, възможните сценарии за неговото развитие, отношенията България - Русия, мястото на България в Шенген, въпросителните, които поставя кюрдският референдум. Иво Христов анализира международни процеси и политическите тенденциите в Европа и на Балканите.
Проф. Христов подчерта, че едни от основните проблеми на страната са демографската катастрофа и процеса на депопулация. “Само за 25 години страната е напусната от два милиона и половина от собственото си население, няма друг такъв период в българската история. За 25 години в България бавно и сигурно се подменя психо-менталния и цивилизационен код на страната”, посочи той.
Прозвуча и гледната точка на присъстващите за „прехода”, политическите елити и партийната система, медийната среда и възможностите за промяна в нагласите на хората по отношение на партиите и гражданската им активност. Проф.Христов изтъкна социалната пасивност като причина българите да изберат Терминал 2 вместо битката срещу експлоатацията и разграбването на държавата. „Нашето общество няма мъжеството да се изправи и да задава правилните въпроси”, не скри разочарованието си той. Тричасовата среща завърши с обещание за нова такава. Следващия път в Хасково проф. Христов ще представи книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество”.