Сдружение “Съюз на пенсионерите” в Хасково събра 37 000 подписа в подкрепа на преизчисляването на пенсиите

Виолета Желева пое ангажимент отново да постави темата в НС

От началото на 2018 година Сдружение “Съюз на пенсионерите” в Хасково поде инициатива за стартиране на национална подписка за преизчисляване на всички пенсии. Тяхната декларация получи подкрепа от други пенсионерски организации в страната и до момента са събрани над 37 000 подписа. Те призовават всички пенсионерски структури да се включат в подписката и изразяват възмущение, че не се спазва така нареченото Швейцарско правило. Според тях сега действащият принцип на индексация на пенсиите е несправедлив. Над 1.5 млн. българи с пенсия за осигурителен стаж и възраст получават близка до социалната пенсия, която е много под прага на бедност. Възрастните хора настояват през 2018 г. да се преизчислят всички пенсии, като за основа се вземе средният осигурителен доход през 2017 година. 

По инициатива на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Виолета Желева в Хасково се проведе среща с ръководството на сдружението на пенсионерите. По време на срещата те представиха своите искания и разказаха за подетата инициатива. Народният представител представи в конкретика законодателните инициативи на БСП, касаещи социалната сфера и по-специално пенсиите. 

“Въпреки, че досега нашите законопроекти не бяха приети, в това число и Законът за възрастните хора, поемам ангажимент, заедно с колегите от парламентарната ни група, след изтичане на законовия срок, отново да бъдат поставени на дебат в Народното събрание”, каза Желева и обеща тази среща да не бъде последна.