Валери Жаблянов: Несигурния характер на управляващите и състоянието на постоянна политическа криза се отразяват пагубно на държавата

Дискусията е част от проекта Гласът на Сакар

При засилен интерес протече срещата-дискусия с народния представител и член на ИБ на НС на БСП Валери Жаблянов в Свиленград. Дискусията е част от проекта "Гласът на Сакар" и бе посветена на темата обезлюдяване на пограничните райони, демографската криза и възможностите за развитие и поминък.

В началото на срещата председателят на БСП - Свиленград и член на Националния съвет на БСП Георги Илиев припомни, че това е като продължение на успешно реализирания проект "Разговори за Свиленград". Той подчерта, че с този проект се цели не само да се чуят проблемите на хората, живеещи в региона на Сакар, но и да се помогне за тяхното решаване. Като пример посочи, че на база проведени срещи в част от селата в региона вече има зададени въпроси в парламента и конкретни действия на общинските съветници. Като значима и сериозна бе определена темата, свързана с обезлюдяването на пограничните райони. Участие в срещата взе и народният представител Никола Динков. Беше представена и алтернативата на БСП за управлението на държавата.

"Неравномерното развитие на регионите през последните две десетилетия доведе до там, че определени регионите останаха без хора, доведе до силна демографска криза", заяви народния представител Жаблянов и направи паралел с региона на Кюстендил, откъдето е избран.Според него проблемите на пограничните райони са идентични по отношение на структурата на икономиката, все по-малкият брой млади хора и такива в работоспособна възраст.

Жаблянов посочи, че демографската криза е започнала именно от селата, заради липсата на препитание и обърна внимание на темата, свързана с развитието на селското стопанство и преработващата промишленост. „Държавата трябва да подкрепи производството с национално финансиране, да създаде съвременни банкови инструменти, стратегическите обекти на държавната икономика да не зависят изцяло от чужди инвеститори“, посочи той. По неговите думи в Унгария, Чехия, Словакия, няма подобно обезлюдяване на селата, а голяма част от населението живее в тях при доста добри битови условия. Жаблянов е на мнение, че трябва да се преразгледа на какви принципи ще стъпи страната ни през следващото десетилетие. „Европейското финансиране ще бъде намалено, особено в селското стопанство. Този въпрос също има отношение към демографската криза”, категоричен беше той. Важно е да се отбележи, че демографския проблем и в пряка зависимост и с националната сигурност - подчерта народния представител. Той подчерта, че са сериозни дисбалансите в развитието на регионите, съответно и в нивата на доходите. „Пред българската държава има съвсем конкретни въпроси за решаване. Най-тежкият политически момент е, че управляващите и мнозинството в парламента не са наясно докъде сме стигнали. Става въпрос за промяна на начина на мислене на политиците“, обясни той. Според него несигурния характер на мнозинството и правителството, състоянието на постоянна политическа криза, се отразяват пагубно на държавата. „Налага се да се извърши промяна, която няма как да се извърши с частични мерки“, допълни той. Във връзка с качеството на работа на администрацията Жаблянов посочи примера със социалния министър, който в рамките на няколко часа беше отстранен и отново назначен.

„Това управление на държавата води до такъв тип последствия. Цялата държавна администрация е парализирана”, категоричен беше той. Тезата му беше подкрепена от народния представител Никола Динков, според който в момента управлението изпълнява „политика на пожара” и даде конкретни примери. „Проблемите се решават на парче. Средства в отделни сектори се отделят не след обсъждания в парламента, а на принципа „проблем – пожар – решаване на въпроса”, уточни той.

Народните представители отговаряха на въпроси, свързани с размера на пенсиите, АЕЦ „Белене“, "Еврозоната" и очаквания вот на недоверие към правителството.