Виолета Желева: БСП е готова с реална законодателна алтернатива

03.07.2018г.

"БСП е готова с реална законодателна алтернатива". Това заяви народния представител Виолета Желева на дискусия “Накъде отива България?” по инициатива на ОбщС на БСП в Димитровград. Гости на дискусията бяха зам.-председателя на ПГ на “БСП за България” Крум Зарков и народният представител Никола Динков.

Виолета Желева акцентира върху законодателната активност на ПГ на “БСП за България”: "Внесохме над 30 законопроекта, показваме че има и друг начин за управление на държавата. За мен най-стряскащ е проблемът с демографската криза. Ако след време ни няма, каквито и политики да правим, няма да има смисъл".

"Когато говорим за това накъде отива България трябва да разграничим три основни аспекта - вътрешен, външен и политически", посочи Крум Зарков. Според него не е достатъчно само да констатираме факти, а е необходимо да предложим визия за България. "БСП е в състояние да реши тази задача и това е нещото, което ни отличава от управляващите. В момента в съветите и комисиите на НС на БСП се подготвя такъв документ и той ще бъде представен на гражданте в края на месеца. Основните акценти са социалната сфера, икономическата сфера и нивата на доходи, образование, здравеопазване, демография и сигурност", заяви той. По думите му целта е тази визия за България да стигне до колкото се може повече хора и те да дадат своите предложения и да намери широка обществена подкрепа. "С този документ искаме да покажем, че алтернатива за развитието на държавата има и на преден план може да стои националният ни интерес и интересът на хората" подчерта Зарков.

"В рамките на европредседателството, правителството не успя да защити два основни български приоритета", каза Никола Динков и посочи липсата на инвестиции от страна на големи европейски фирми, както и невъзможността, в рамките на обощоевропейската селскостопанска политика, да бъде защитен интересът на местните производители. Той даде конкретни примери в тази посока. По думите му в сферата на автомобилостроенето 21% от производството на автомобили се извършва в страните от Централна и Източна Европа, докато в България се правят само части за тях. "Това е производство с много ниска добавена стойност и няма как да очакваме заетите в тази сфера да получават по-високи доходи", заяви той.  По отношение на селското стопанство бе даден пример с Полша, където производството на ябълки и картофи се субсидира допълнително с национални плащания. Цената на ябълките на Дунав мост е 50 стотинки, а себестойноста на българските е 78-80ст. В България най-сериозните субсидии са в зърнопроизводство, което е високотехнологично и почти не осигурява работни места. Субсидирането на производството на плодове и зеленчуци и в сферата на животновъдството е неадекватно и по този начин България е загубила водещите си позиции, които е имала в минали години.

"Факт е , че Европа се променя и ние трябва да сме част от инициаторите на тази промяна, иначе ще останем за дълго време периферия", каза Крум Зарков. Според него е много важно ЕС и Русия да си сътрудничат, а не да се противопоставят.

В хода на разговора бяха обсъдени въпроси, касаещи конкретни проблеми на гражданите. Постъпиха и предложения за законодателните инициативи на БСП.