Елена Йончева: Предсрочните избори са закъснели. С всеки ден от това управление България губи

Мар 06, 2019 Новини БСП 0 1361

6.3.2018

“Предсрочните избори са закъснели. С всеки ден от това управление България губи”. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева на пресконференция в Хасково. Според нея списъкът със средства за ремонти на улиците в селата е направен без необходимата финансова обосновка, непрозрачно и “на тъмно”. Тя коментира и промените в Изборния кодекс. „Единственият вариант, гарантиращ честни избори, е да се въведат машинното гласуване и публичен регистър, в който всеки да може да провери- дали от негово име е упражнено право на глас“, допълни тя. Народните представители от левицата Виолета Желева и Никола Динков коментираха, че не е нормално законите да се гласуват посред нощ и да търпят непрекъснати корекции. Обърнато бе внимание на факта, че 7% от отчетените бюлетини по време на избори са невалидни, което се равнява на броя гласове, необходими за влизане в парламента на още една политическа сила. „Недопустимо е да не се спазват препоръките на Венецианската комисия, която препоръчва 6 месеца преди избори да не се прави корекция в изборното законодателство“, каза Елена Йончева.

Та подчерта, че до момента няма яснота какво се случва с внесените сигнали в прокуратурата, касаещи защитното съоръжение по границата с Турция и “Кумгейт”.

Народните представители Виолета Желева и Никола Динков запознаха присъстващите и с множеството въпроси, които касаят региона и са били поставяни по време на парламентарния контрол или под формата на писмени въпроси към министрите. Те изразиха своята неудовлетвореност от забавянето на сроковете, посочени в отговорите и от липсата на конкретика. Акцент бе поставен върху темата с качеството на водата в Хасково и третокласната пътна мрежа. Виолета Желева сподели за срещите с представители на клубовете с увреждания и подчерта, че новата нормативна уредба не решава проблемите на хората. Никола Динков изрази съмнение, че проблема с водата в Хасково ще бъде решен в следващите три месеца, както обеща негов колега- народен представител от ГЕРБ.

Депутатите посочиха, че продължават със срещи и приемни в региона.