Допълнителни услуги за хората с увреждане заявиха кандидатите за местна власт от БСП в Хасково

Окт 11, 2019 Новини Избори 0 2151

11.10.2019г.

Многобройни въпроси поставиха хората от Клуба на диабетоболните и хората с увреждания в Хасково пред кандидата за кмет на общината от „БСП за България“ Коста Стоев и част от бъдещите общински съветници.

Скъпата и некачествена питeйна вода, труднодостъпната среда в града, липсата на парапети по стръмни улици, безразборното паркиране- бяха изтъкнати като част от проблемите.

"За хората с ТЕЛК имаме решение, че те трябва да намерят своето място в администрацията на отдел „Социални грижи“ в общината. Ние, като кметска администрация, ще разгледаме всеки един проблем отговорно", заяви кандидатът за кмет.  Той обясни и каква е идеята му за кардинално решение на проблема с питейната вода в Хасково и селата.

"Заложили сме да изградим достъпна среда за хората с увреждания, тъй като в Хасково все още има множество институции без рампи, други не са съответстват като размер", каза кандидатът за общински съветник Нина Николова.  Тя поясни, че се ангажират да провеждат информационни кампании, свързани с превенцията, режима на хранене и всичко останало, касаещо здравето на хората с диабет. "Новият програмен период дава възможност да се търси финансиране на предоставените социални услуги от общините", коментира Нина Николова. По думите й предстои разширяване на действащата система за социален патронаж, обслужваща възрастни хора и хора с увреждания. "Ще се предлага не само хранене, но и помощ за тях - здравно обслужване, пазаруване, почистване и други услуги. Ще се осъществява и контрол на изпълнението на тези дейности, съобразно предвидените стандарти", добави кандидатът за общински съветник. Кандидатите за общинските съветници Камен Тодоров и Иван Станчев поеха ангажимент към хората от клуба да разрешат още проблеми пред диабетоблоните и хората с увреждания. 

В програмата за управление на „БСП за България“ в Хасково е предвидено разширяване обхвата на услугите „личен асистент“ и „социален помощник“ и подсигуряването им като постоянна услуга без прекъсване, стана ясно на срещата.