БСП-Хасково: Победата на ГЕРБ е резултат от политическо инженерство между ДПС и ГЕРБ

За нас приоритет ще бъде решаването на проблема с питейната вода

На пресконференция днес групата на коалиция “БСП за България” представи анализ на преминалите избори и очерта основните приоритети в своята работа. Председателят на БСП в Хасково Камен Тодоров представи данни от конкретни СИК в общината. От направения анализ стана ясно, че ГЕРБ печели в Хасково с видима  подкрепа от ДПС. Резултатите в седемте села, където има избран кмет от листата на ДПС, показват, че за листата на ДПС са гласували 1201 гласоподаватели, a в същите тези СИК кандидатът за кмет на партия ГЕРБ има 1239 гласа. Аналогична е ситуацията и в квартал “Хисаря” и квартал “Бадема”. На практика, от получените резултати е видно, че има негласно споразумение между ДПС и ГЕРБ. Резлутатът от тези избори е предварително моделиран и контролиран. Победата на ГЕРБ е резултат от политическо инженерство между ДПС и ГЕРБ. Кандидатът за кмет и настоящ съветник Коста Стоев определи резултата като несправедлив и подчерта: “Хасково заслужаваше балотаж”. Той изрази своето разочарование не от самия резултат, а от факта, че демокрацията е застрашена, “натиск, корпоративен и контролиран вот” не могат да бъдат част от една истинска демократична система.

Съветниците от БСП поеха ангажимент да бъдат коректив в местния парламент и да бъдат гласа на хората, подкрепили с вота си както кандидата за кмет, така и листата на БСП.

"Категорични сме, че няма да подкрепим увеличаването на такса смет с 16,7%, което кметът Станислав Дечев ще предложи на декемврийската сесия на общинския съвет", обяви Камен Тодоров.

"За нас приоритет ще бъде решаването на проблема с питейната вода. Това трябва да бъде акцент в работата не само на кмета, но и на Общинския съвет – Хасково. Затова предлагаме да бъде сформирана временна комисия, която да работи по тази тема. Внесена е първата докладна и тя е свързана с формирането на комисията", поясни председателят на групата съветници Виктор Годжов. В работата на комисията ще бъдат привличани експерти от различни области – еколози, инженери, ВиК специалисти и граждани. Целта е да се установи фактическото състояние на нещата и да се предизвика дебат, в който активно да участват гражданите.