Позиция на БСП–Хасково във връзка с превръщането на летище Узунджово в ТИР паркинг под карантина

27.03.2020 г.

Кметът на общината ни съобщи на брифинг, че готвят превръщането на летището в ТИР паркинг за камиони. В четвъртък г–н Борисов е посетил летище Узунджово във връзка с предстоящото му преустройване и в негов стил се е разпоредил еднолично.

От името на групата съветници на „БСП за България“ в Общински съвет Хасково изразяваме нашето силно безпокойство от този факт.

Трябва да подчертаем, че струпването на толкова много души на едно място – очакват се над 3000 камиона, съответно и над 3000 шофьора, е силно обезпокоително само по себе си. Още повече, че в условия на извънредни мерки министър Ананиев издаде заповед, която забранява на повече от две възрастни лица да бъдат на едно място.  

Сред шофьорите има лица, които идват  предимно от държави с много повече заразени от COVID–19, каквито са Италия, Испания, Англия, Германия и др.

Изключително важен е въпросът дали ще бъдат направени тестове за COVID-19 на всички тези лица, за да сме сигурни, че на територията ни не се създава предпоставка за разгръщане на епидемия в много по-големи размери?

Ако сред тези лица има заразени и се окажат болни, къде ще бъдат лекувани при ограничения капацитет на болничните заведения в града? Това означава, че ще изложим на ненужен риск нашите сестри и доктори, работещите в хранителните магазини и в аптеките, както и всички жители на община Хасково. Категорично сме против излагането на ненужен риск на своите съграждани.

Как ще се изхранват хората под карантина, близо 3000 души? Ще бъдат ли и как осигурени елементарни санитарно–битови условия – тоалетни и бани? Една от основните мерки за  предотвратяване на заразата е именно добрата лична хигиена. Как ще я осигурят общината и правителството на тази гола поляна, в която е превърнато летището?   

Очаква се шофьорите да бъдат заключени под карантина на открито в кабините на камионите им при нечовешки условия Без да комуникират помежду си? Без личен контакт между тях и с трети лица? Кой ще осигури спазването на ограничителните мерки при карантина? Колко служители на МВР ще трябва да бъдат пренасочени към охрана на ТИР паркинга и да следят за ненарушаване на карантинните мерки? Какви ще бъдат действията при нарушаване на въпросните мерки? Категорично сме против излагането на риск на хасковските полицаи. Хасково не трябва да се превръща изкуствено в огнище на зараза.

Как ще бъде ограничен достъпът на външни лица до паркинга, защото сме убедени, че лица, които се занимават с най-древната професия, ще намерят момента за удобен, за да изкарат добри пари, което обаче ще бъде с изключително висока цена за всички нас – разнасянето на заразата по най-бърз начин сред жителите на областния град и близките населени места.

До ден днешен, ние, общинските съветници, не сме уведомени какъв е съставът на Кризисния щаб в град Хасково. Гледаме всеки ден клипове в интернет как кметът и зам.-кметът обикалят парк „Кенана“ или стоят на импровизирани КПП-та, които ту работят, ту не, но не сме уведомени кои са лицата, които вземат решенията и носят отговорността за справяне с извънредната ситуация. Ще информира ли кметът г–н Дечев общинските съветници, но и всички жители на община Хасково как е структуриран Кризисният щаб и кои са неговите членове? Тази информация не може да бъде служебна тайна, а хасковлии заслужаваме да получим информация кой взема решенията за съдбата ни.

 

Убедени сме, че никой не желае създаването на по-тежка ситуация. Но не можем да разберем подхода на управляващите. Защо не се допитват до хората от транспортния бизнес в града и областта, които имат познания и експертиза? Защо не се допитат до здравни експерти? Защо не уведомяват общинските съветници и депутатите, избрани от Хасковския регион? Защо не кажат кой взема тези решения – еднолично или колективно? И защо игнорират Общинския съвет в тази трудна и тежка ситуация?

В условия на криза е изключително важно да работим заедно, обединени от идеята да предпазим възникването на епидемия на територията на нашата община. Нека не излагаме града си на рискове, които можем да избегнем. Здравето и спокойствието на гражданите на Република България и град Хасково, в частност, са най-важните в този момент.

За да се запази убедеността на жителите на община Хасково, че се работи за тяхната сигурност, считаме че е наложително кметът на община Хасково да отговори публично на въпросите, с които се обръщаме официално към него.

Нека действаме разумно и отговорно към поколенията и не ги излагаме на допълнителни страхове и рискове.