Велизар Енчев: Договорът за добросъседство с Република Северна Македония е исторически провал на България

Мар 20, 2021 Новини Избори 0 1533

20.03.2021 г.

"Ако действително има шпионски скандал, Красимир Каракачанов е пряко отговорен като принципал на министерството и службата, в които той се развива. Но това, което се развива днес, е твърде бутафорно и комично. Ако наистина е имало такава сериозна шпионска афера, то Красимир Каракачанов още днес трябваше да бъде арестуван."

Такова мнение изрази в предаването "Лице в лице" по бТВ водачът на листата на "БСП за България" за Хасковския избирателен район Велизар Енчев, представител на гражданската квота на левицата. Този коментар той даде по повод новината за задържаните за шпионаж в полза на Русия служители на Министерството на отбраната и служба Военно разузнаване.

По думите на Енчев с тази акция главният прокурор се опитва да печели геополитически точки пред Вашингтон и си позволява да дава геополитически оценки, което е недопустимо. "Това се случва след като двама американски сенатори обявиха, че в България съдебната система е политизирана и че медиите са под похлупака на властта", припомни той.

Той определи ситуацията като опит на управляващите да отвлекат вниманието от предстоящите парламентарни избори с фалшив русофобски-русофилски скандал.

"Договорът за добросъседство с Република Северна Македония е исторически провал на България", каза Велизар Енчев по темата за двустранните отношения между България и Република Северна Македония и обясни: "Това е така, защото ние подписахме договор, с който вкарахме автоматично нашата съседка в Северноатлантическия пакт срещу голите обещания на Скопие да направи ревизия на своята история чрез една бутафорна смесена комисия. В член втори от договора, на който член в момента се позовава северномакедонската страна, ние им даваме съгласие за членство в НАТО и ЕС, без да им поставяме условия".

Според кандидата за народен представител от "БСП за България", управляващите от ГЕРБ и ВМРО не са защитили българския интерес като са допуснали смяната на името на Република Северна Македония, което, по неговите думи,  е географски определител и открита териториална претенция към България.