Инициативата „С грижа за майките“ на БСП в Хасково със стартов пакет за новородени

Мар 24, 2021 ХАСКОВО Новини Избори 0 761

Кандидати за народни представители от БСП за България в 29-и МИР подкрепиха десетки майки, които очакват скоро своите рожби

„Винаги в този празничен ден каним майките и жените, с които да отбележим Благовещение, но в тази обстановка ние отидохме при тях. За нас човешкото здраве и сигурност са на първо място. В тези тежки условия, в които живеем всички в момента, притеснени за бъдещето и загубили надежда, водещият ни мотив е да дадем утеха на жените, на които им предстои да се сдобият с рожба. Даваме си сметка, че притиснати от пандемия и в страх за здравето – своето, на близките си и на бебенцето, което ще се появи на бял свят, най-малкото, което можем да направим за тези жени в нашия район, е да им подарим този стартов пакет за новородено. В него има всичко необходимо за осигуряването на спокойно посрещане у дома.“ Това каза Диляна Комитова, кандидат за народен представител  от „БСП за България“, за  инициативата „С грижа за майките“ на местното БСП и кандидатите за народни представители на левицата за Хасковския избирателен район.

„По време на неспирните ни обиколки в район Хасково срещаме обезверени и отчаяни млади хора, които искат да работят, да се развиват и да отглеждат децата си в България. Нашата кауза в следващия парламент ще бъдат именно те. Ето защо сме предвидили предоставяне на еднократна помощ при раждане на първо дете – 500 лв. , при раждане на второ дете – 1000 лв, при раждане за всяко следващо по 200 лв. Имаме за цел да създадем по-добри условия за отглеждането на деца, чрез увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата - от 380 лв, то да стане 650 през 2021.“ – сподели Богдан Кирилов.

„За нас приоритет са увеличението на еднократната помощ за майки студентки от 2880 на 6500 лв.  В нашите програми са предвидени и други мерки, които да облекчат живота на младите родители, да им дадат сигурност и спокойствие, че стандартът им ще бъде еквивалентен на общочовешките изисквания и норми за достоен живот. Планираме 10 минимални работни заплати за всяко второ и трето дете на осигурени 24 месеца назад родители. Облекчения за работещите родители, безплатни лекарства за всички деца до 14 год, безплатни детски градини и ясли.“ – добави Ленко Петканин, председател на предизборния щаб в областта и координатор на НС на БСП за област Хасково.

В инициативата се включиха всички кандидати от листата на „БСП за България“ от 29-и МИР.