Кандидатите за народни представители от „БСП за България” посетиха общинската болница в Харманли: Общинското здравеопазване трядва да е абсолютен приоритет за държавата

Окт 28, 2021 ХАСКОВО Новини Избори 0 637

28.10.2021 г.

Кандидатите за народни представители от Коалиция „БСП за България”, начело с водача Владимир Маринов посетиха общинската болница в град Харманли. На място бяха и кандидатите от листата Виктор Годжов, Никола Георгиев, Владимир Бамбалов, Георги Бекяров, Михаил Димитров, Дияна Славчева и Ярослав Иванов.

От години едно от най- старите лечебни заведения в нашата страна с едновековна история  е с безкрайно остаряла материална база и в окаяно състояние. Многократно управителят на болницата, подкрепен от групата съветници от БСП в ОбС Харманли, отправят искания за финансова помощ и ремонт на сградата, но кметът на общината нехае за състоянието на общинското здравно заведение.

„МБАЛ- Харманли"  обслужва населението на Харманли и съседните общини. Това ли е символът на цялото ни здравеопазване? Защо  близо 10 години, управляващите от ГЕРБ в държавата и общината, не са направили нищо за оздравяването на лечебното заведение и за подобряване на материалната база”, питат кандидатите за народни представители от Коалиция „БСП за България” за 29 МИР, Хасково. Тревога предизвика и информацията, че в разгара на четвъртата COVID вълна управителят на лечебното заведение подаде оставка.

 „Това е вик за помощ, последна надежда за подкрепа и обществено внимание”, споделят от Коалиция „БСП за България”. Според  кандидатите от листата на Коалицията за Хасковски избирател район съсипването на това здравно заведение се прави умишлено. Те припомнят, че вече сме ставали свидетели на закриването на общински болници в страната.

„Общинските болници са гръбнакът на здравеопазването в България. Питам се , както милиони български пациенти: какво пречи да имаме нормално здравеопазване, модерни уютни болници, истинска човешка грижа за пациентите, а не лекари, превърнати в писари, потънали в бюрокрация. Пазарът в здравеопазването доведе до колапс в системата?”, реагира водачът на листата Владимир Маринов.  „В тaзи здрaвнa кризa, тoчнo в тoзи мoмeнт, кoгaтo цялoтo нaceлeниe изпитвa ocтрa нуждa oт дocтъп дo бoлничнo лeчeниe,  oт пoмoщ , да оставиш едно здравно заведение нa ръбa  на оцеляването е прecтъплeниe.”

„Здравеопазването повече няма да бъде търговия”, категорично заявяват от Коалиция „БСП за България”. Те предлагат защитени болници така, както има защитени училища. Това означава да се подсилят с допълнително, целево финансиране. Това дава стабилност на хората в региона, дава сигурност на лекарите, че ще работят там и предвидимост, че ще има регионално здравеопазване и всеки жител ще има достъп до качествена здравна услуга.

„Общинското здравеопазване да е абсолютен приоритет. Изтече времето за дискусии и приказки. Коалиция „БСП за България” предлага конкретни мерки, които могат да се случат веднага, за да стабилизираме държавата и да се помогне на народа”, дадоха категорична заявка кандидатите за народни представители за 29 МИР, Хасково и призоваха на 14 ноември  хората да  изберат промяна, но и стабилност, предвидимост и сигурност. С номер 33 в бюлетината!