Смиляна Нитова: БСП ще бъде гарант за мир, защита на децата и съхраняване на историята

Мар 31, 2023 ХАСКОВО Новини Избори 0 999

31.03.2023 г.

„Проведохме една успешна кампания. На срещите, които реализирахме при пълни зали, присъстваха не само членове и симпатизанти на БСП, но и граждани, които се интересуваха от нашата програма, задаваха въпроси, поставяха ни задачи, които да изпълним в следващото Народно събрание. Обнадеждена съм, че резултатът ще бъде по-добър“. Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 29 МИР Хасково Смиляна Нитова.

В ефира на БСТВ тя посочи, че основната задача на всяко едно служебно правителство е да организира и проведе честни и прозрачни избори: „Явно настоящето служебно правителство излиза извън тези рамки и действията му са пиар акции, защото реалността е друга. Всеки ден четем за „резултатите“, които постига служебното правителство, но всеки ден виждаме какво става с притока от мигранти, с инфлацията, с растящите цени на стоките, със сигналите за бомби в училища – все процеси, с които служебното правителство не успя да се справи“, допълни Нитова.

„Министърът на енергетиката се похвали, че служебното правителство сключва вече дългосрочни договори – това не е типично за служебните правителства. Нека първо да се сформира правителство и тогава да се поемат такива дългосрочни ангажименти“, каза още тя.

Кандидатът за народен представител коментира и факта, че телекомите увеличиха цените за потребителите, а служебното правителство намали таксите им: „Това е един правен абсурд. Не може телекомите да увеличават по своя преценка таксите на абонатите – без тяхното съгласие. И в същото време, служебното правителство вместо да вземе мерки в защита на потребителите, да прави подаръци на тези телекоми. Това е необяснимо и ни навежда към мисли за корпоративни интереси, нерегламентирани практики и последни раздавания преди да приключи властта им. Усвоени са някои практики на ГЕРБ“.

Социалистката изрази необходимостта от съставяне на стабилно правителство и припомни, че БСП ще направи вътрешнопартийно допитване относно дали и с кого да участва в управление и какви политики да подкрепи.

„Политиките, които провежда БСП, са в защита на всеки български гражданин. Нашите политики са от раждането на човека до дълбока старост. Това показва държавническо мислене и грижа за нацията. БСП е единствената политическа сила, която изпълнява, каквото обещае“, каза Нитова и припомни значителните успехи на партията, въпреки краткото участие в управлението на страната.

„Увеличението на минималната работна заплата стана именно благодарение на БСП – 42 пъти ние предлагахме да влезе тази точка в дневния ред. И сега изведнъж всички почнаха да се хвалят с нашите постижения. По билбордовете на ПП пише „Осигурихме безплатни детски градини, безплатни учебници и т.н.“. Това са все наши политики. Изглежда всички харесват нашата програма и се опитват да заблудят избирателите“, каза още тя.

Кандидатът за народен представител от Хасково заяви категоричната позиция на БСП за мир и ненамеса на България като страна във войната. „Много от европейските държави правят крачки за диалог с Русия и Украйна за решаване на този проблем чрез мирни преговори“, допълни Нитова.

Тя коментира и референдума, който БСП организира: „Много добре се приема подписката против навлизането на джендър идеологията в училищата – тя се подкрепя не само от членове и симпатизанти на БСП, но и от много граждани, които застават зад идеята. Трябва да пазим и браним нашите деца – те са най-голямата ценност, която имаме“.

Нитова посочи и категоричната позиция на БСП за съхраняването на паметниците: „Ние сме против разрушаването на паметниците и ще предприемаме всякакви действия, за да ги съхраним. Историята и паметта трябва да бъдат съхранени“.

В ефира на БСТВ кандидатът за народен представител от 29 МИР Хасково коментира т.нар. „нова левица“: „Докато ние работим да реализираме важните политики за гражданите, други се борят как да навредят на БСП. Вижте „Левицата“ – тези хора нито са леви, нито са нови. Това са стари познати лица, които сега са решили да късат живо месо от нас“.

Като бивш шеф на ДКК, Нитова коментира и назначаването на Славина Иванова, съветничка на министъра на енергетиката Росен Христов, като член на Съвета на директорите на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите": „Преди години всички въстанахме срещу „калинките“ на ГЕРБ, но сега има други „калинки“ – на Радев и на неговото служебното правителство. Това показва и отношението на правителството към важните проблеми в държавата – има ли политическа воля и желание те да бъдат решени, или други субективни интереси налагат внедряването на тези хора в ръководните органи“. 

Тя посочи проблемите пред хасковския регион, откъдето тя е кандидат за народен представител: „Хасково е на границата и с Турция, и с Гърция - и сме вратата на Европейския съюз. Имаме прекрасни природни условия, богато историческо наследство, но сме най-бедният регион не само в България, но и в ЕС. Затова нашите усилия са насочени към реализиране на нашите приоритети, за да можем да задържим младите хора там, да има инвестиции, икономика, да се увеличават доходите на хората и те да остават да живеят там. В момента държавата там е абдикирала - частната лаборатория на Капитан Андреево, т.нар. „Златен гьол“ – показват, че се реализират корпоративни частни интереси, а къде е държавата?“, попита Нитова.

„Уважаеми български граждани, в неделя излезте и гласувайте. Гласувайте с бюлетина номер 1 за „БСП за България“, защото ние сме доказали, че можем“, призова на финал тя.