Смиляна Нитова към МВР-министъра: Напрежението заради бежанския център в Харманли продължава

22 протеста за последните години – увеличеното полицейско присъствие е добра, но крайно недостатъчна мярка, заяви народният представител от „БСП за България”

„И през 2023 г. най-натоварена в миграционно отношение остана границата ни с Р. Турция. Бежанският център в Харманли е най-големият център от свободен тип, в близост до тази граница. По данни на медиите капацитетът на този център е над 2 хиляди души. Там режимът е свободен. Така, настанените бежанци могат свободно да се движат из всяка точка на града, включително и на външни адреси. Из града се движат и големи групи бежанци с неясен произход, които притежават и хладно оръжие. Имало е такива инциденти и това създава напрежение и безпокойство у гражданите на Харманли, у родителите - за безопасността децата им”. 

Това заяви народният представител от „БСП за България” Смиляна Нитова и се обърна с парламентарен въпрос към министъра на Вътрешните работи Калин Стоянов: 

„Какъв е капацитета на бежанския център в Харманли? Колко бежанци има настанени там и запознат ли сте с непрекъснатите протести на гражданите с този център? При евентуална бежанска вълна ще се настаняват ли още такива бежанци и колко?”

В последвала реплика Смиляна Нитова постави още веднъж проблема: „Един от въпросите ми, неслучайно беше, запознат ли сте с непрекъснатите протести на гражданите. През последните години са проведени 22 такива протеста.  Създаден е Инициативен комитет от граждани и работна група от съветници в ОбС по повод на проблемите, породени от бежанския център”.  

Народният представител от „БСП за България” посочи след отговора на министъра, че увеличеното от МВР полицейското присъствие е добра мярка, но тя не е достатъчна, за да въведе ред в този бежански център и да даде спокойствие на гражданите на Харманли.