Смиляна Нитова: В Харманли зрее напрежение заради отказа на сглобката да види проблема с бежанците

Мар 15, 2024 Новини БСП в медиите 0 777

15.03.2024

„Скърбим. Напусна ни третият български патриарх – Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще го помним като ерудиран, скромен, честен, принципен и благ човек”.

Това каза народният представител от „БСП за България” Смиляна Нитова в началото на разговора си с Николай Колев в предаването „Делници” на Евроком.

Смиляна Нитова, която е депутат от Хасково, изрази несъгласие с думите на кмета на София Васил Терзиев, казани по-рано през деня, че при случаите с мигранти ставало дума за битови инциденти.

„Не съм съгласна. И ще го кажа като човек, който вижда тези проблеми от години. В моя избирателен район има два бежански центъра - единият от свободен тип в  Харманли и един от закрит тип в село Пъстрогор. В Харманли напрежението сред хората е сериозно”, заяви народният представител от БСП.

Тя добави, че заради проблема с бежанския център в Харманли има създаден Инициативен комитет, работна група от общински съветници, които са поставили конкретни искания за въвеждане на ред и по-голяма сигурност в града.

„Не живеят спокойно хората – тъй като бежанският център е от свободен тип, мигрантите могат свободно да се движат из града, а и в областта. Недоволни са от охраната – публична тайна е внасянето на алкохол, на наркотични вещества, притежанието на хладно оръжие, имаше и случай на убийство”, посочи Смиляна Нитова.

Депутатът от БСП припомни, че в Харманли е имало над 20 протеста. „Сега имам информация, че се готви отново протест на хората там”, посочи тя.

„Държавата мълчи за това къде ще се изпращат бежанците, които сега идват и това допълнително нагнетява ситуацията. Хората в Харманли смятат, че такъв тип центрове трябва да бъдат извън градовете, за да има спокойствие”, подчерта Смиляна Нитова.

В разговора за българската икономика и за Държавната консолидационна компания, чийто изпълнителен директор Смиляна Нитова беше в предишното редовно правителство, тя посочи: „Показахме – че когато се работи отговорно, държавата може да бъде добър стопанин. Заварихме неизпълнени договори в държавните предприятия, неплатени дивиденти, а всичко това е щета за държавата. За краткия период от 6 месеца, във времето, в което Корнелия Нинова беше министър на икономиката и индустрията, екипът ни организира работата така, че беше изплатен в пълнота дивидента към държавата – над 20 милиона, беше изплатен предсрочно част от големия кредит към ББР – 12 милиона. ВМЗ-Сопот изчисти натрупани стари задължения по договори, за кратко време постигна много добри икономически и финансови резултати, въвеждайки силна социална програма. Платихме 7.5 млн. лв. вътрешен заем на „Ел Би Булгарикум” за закупуване на нова поточна линия. Оставихме около 46 млн. лв. банкова наличност”, даде конкретни примери Смиляна Нитова.

За управлението днес: „Опитвам се да кажа добра новина за управляващите, които сами се определиха като сглобка, но не се сещам. За 9 месеца ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не изпълниха дори собствените си приоритети. Няма как да има резултати и ако приемаш закони тичешком. Тъй като съм член на правна комисия, ще дам такъв пример: Законът за съдебната власт, през приет през месец май, до края на годината беше променян 3 пъти”, посочи народният представител от „БСП за България”.