Безусловна подкрепа за левите кандидати на балотажа

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев призова за взаимна подкрепа на партиите от левицата

 

Скъпи съмишленици,

Остават броени дни до провеждането на втория тур на местните избори в страната.

Пред левите избиратели и левите партии днес стои огромна отговорност – да защитят социалните и прогресивни политики в местната власт – там, където всички управленски решения и действия имат най-пряко отражение върху живота на хората.

Няма да крия от вас – обезпокоен съм. От концентрацията на твърде много власт и възникването на еднополюсен модел в страната, доминиран от партия-хегемон. От създаващия се монопол в управлението, който е сигурна заплаха за демокрацията и разяжда нейните устои. От опасността левицата да загуби важни позиции по места. От противостоенето вляво, което отблъсква и разочарова левите избиратели.

Обръщам се към всички, които смятат себе си за социално мислещи и социално чувствителни хора и се самоопределят като избиратели на левицата. Изключително важно е в момент като този да бъдем на нивото на своята отговорност, да проявим мъдрост, зрялост и солидарност в отстояването на  позициите и убежденията си.

Призовавам всеки избирател на левицата да подкрепи безусловно левите кандидати, там където те се изправят срещу дясното и най-вече срещу ГЕРБ. Това, което ни обединява като ценности е много по-силно от разделящото ни. Призовавам и всеки представител на политическа партия вляво да направи същото.

Това би следвало да са естественото политическо поведение, инстинкт и емоция за всяка партия, определяща себе си като лява и социална, ако е искрена в своите изявления.

Подкрепата на левите партии за леви кандидати не е нищо по-различно от белег за лява идентичност, за споделяне на общи принципи и ценности, каквито има между партиите от левицата в Европа. Другото би било обикновен пазарлък и не е нито морално, нито принципно.

Призовавам на балотажа БСП и другите леви  партии (АБВ, Движение 21, Българска пролет и др.), да подкрепят представители на всяка една демократична политическа сила срещу кандидати на ГЕРБ.

През 2013 г. левицата в България преживя тежко разделение и това нанесе огромна рана на нейните привърженици. Демотивира много от левите избиратели изобщо да гласуват. Тази рана не се зараснала, но трябва да намерим сили в себе си и да прекрачим линиите на разделение. Не можем да вървим напред, обърнати с лице към миналото.

В оставащите дни има шанс да се направят първи стъпки към по-активен диалог и взаимодействие между левите формации в България, които да дадат ясен знак към своите избиратели.

БСП е на втори тур в 70 общини, в някои от тях с подкрепата на АБВ. В други АБВ подкрепя кандидати на управляващата коалиция срещу кандидати на лявото или противопостави на първи тур свой кандидат без реални шансове за балотаж, което отрони гласове от левицата (София, Варна и др.).

Взаимната подкрепа на партиите от левицата е повече от необходима. Резултатът от балотажа е изключително важен не само за бъдещето на левицата, но и на държавата.

Всички видяхме, че за съжаление първият тур на местния вот беше опорочен. Станахме свидетели на едни от най-хаотичните и зле организирани избори през последните 25 години. За жалост те много напомнят на печално  известните със своята непрозрачност, манипулации и безредие избори през 2011 година.

Във време, в което Европа е изправена пред огромни предизвикателства, у нас партиите от управляващата коалиция организираха избори с горчивия вкус на съмнение в почтеността на вота. Погледнато отвън, това не носи добър имидж на страната ни и поставя под съмнение демократичния процес у дома.

Днес, повече от всякога, България има нужда от ясна социална алтернатива, която да се бори с ширещата се бедност и липсата на перспектива, да противостои на насажданата апатия и усещане у хората, че от тях нищо не зависи, да е изразител на европейското разбиране за демократичност, държавност, ценности и ред в обществото. 

Добре знаем, че липсата на силна лява алтернатива на управлението и на силна опозиция в България означава заплаха за демокрацията. Вече открито се говори за еднополюсен модел. Виждаме, че все повече партии смирено приемат ролята на параван за засилващото се всевластие на една политическа сила. Тази ситуация не бива да продължава, защото е вредна за България.

Убеден съм, че все по-голям брой наши съграждани ще осъзнават порочността на този модел, който подменя политиката със сделки и договорки, дебатите – с контрол и купуване, алтернативите – с дребни разпри. Той лишава обществото от посока за развитие и бъдеще.

Каузата за защита на демокрацията и постигане на икономически и социален напредък вече е изоставена от нашите опоненти. Мисията на БСП и на левицата е да продължи да се бори за нея и да отговори на очакванията за същностна промяна. Затова взаимодействието на всички прогресивни и демократични леви формации е необходимост. Първият знак и политическа воля трябва да се покажат още сега. Това ще вдъхне ново самочувствие и надежда на хората от левицата!