Емил Райнов: Бюджетът на Здравната каса е провал на управляващите и конкретно на здравното министерство

Той не отразява по никакъв начин гръмко анонсираните здравни реформи

„Здравеопазването не е приоритет на това правителство. Самото изречение при представянето му в здравна комисия – да се запази равнището на здравно-осигурителните услуги – е достатъчно красноречиво”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов от парламентарната трибуна. Той обясни, че параметрите за приходната част на бюджета са ясни и не се очаква значително нарастване на публичните средства за здравеопазване през тази и следващите години, като публичните разходи за здравеопазване като дял от БВП са около 4%. „Законът е по-лош от миналогодишния, където поне се разплати всичко. Закон на статуквото, демонстриращ пълен отказ от реформи и доказващ нагледно провала на екипа на Министерството на здравеопазването. БСП няма да го подкрепи”, категоричен е той.

Райнов подчерта, че в проекта на ЗБ на НЗОК за 2016 г. предвиденото увеличение на приходите е незначително - 129.2 млн. лв. повече от предходната година. „В същото време разходите за здравеопазване за сметка на населението непрекъснато се увеличават”, поясни народният представител. Той обясни, че по данни на Световната банка 60% от здравните услуги се плащат от джоба на болните (при средно за Европа до 20%), а само 40% - от обществените фондове (НЗОК, министерството и болниците). „В същия този доклад има и твърдение, че ежегодно 4% падат под прага на бедността заради здравни плащания”, коментира Райнов.

Народният представител подчерта, че представеният проект е разработен, без да се отразят изискванията на нормативната законова уредба, по която трябва да се провежда дейността на касата през 2016 г. „Спомняте си приемането на поправките на ЗЗО и ЗЛЗ, последният, от които само преди 2 месеца”, припомни той. По неговите думи не е подготвен от Министерството на здравеопазването цялостният пакет от документи, който да урежда дейността на осигурителната система, в съответствие с приетите изменения в законите за здравното осигуряване и за лечебните заведения. Народният представител уточни, че предстои  да бъдат утвърдени най-малко 10 наредби, без които не може да се работи по бюджета: наредба за основен и допълнителен пакет, правила за определяне на обемите, методики за остойностяване и закупуване на услуги, правила от НЗОК за разпределяне на обемите по РЗОК, правила за планиране, договаряне и закупуване, правила за закупуване от НЗОК по изпълнители и т.н.

Непростимо е да не осъзнаваш  отговорността на поста, който заeмаш

Райнов обясни и че липсват механизми за ограничаване на свръхпотреблението на здравни услуги, и то главно болнични. По неговите думи месечният разход на НЗОК за болнична помощ през 2013 г. е около 130 млн. лв., за тази година се очертава да не е по-малко от 150 млн. лв. „Какво направи ръководството на касата освен да наблюдава? За следващата година отново лимитиране – регулативни стандарти в извънболничната и лимити в болничната. Нали от 1.01. нямаше да има такива? Нали всеки ще държи всичко сам в ръцете си? Какво стана с здравната услуга, която нямаше да бъде отделен епизод? Очаквано влязохме не във филм, а в цял сериал. Надявам се не латино”, допълни Райнов. Той акцентира, че в същото време има преразходи при лекарствата и пълна липса на контрол. Според него се очаква Касата да приключи годината с финансов дефицит, за погасяването на който в проектобюджета не са предвидени средства. „НЗОК има натрупани задължения към публични фондове в Европейския съюз, които в края на юни 2015 г. са в размер на около 146 млн. лева. Разчетите показват, че до декември ще достигнат 176 млн. лева”, заяви той. Според  него забавените плащания към тези фондове са причина все по-често да се отказва на български пациенти лечение в чужбина. „От вчера разбираме, че някой е задължавал държавата с плащания без да има това право. Същевременно е записано, че със средствата от бюджета за 2016 няма да се разплащат разходи направени през 2015г. Задълженията ще изчезнат от самосебе си?”, попита Райнов. По неговите думи продължава практиката чрез преходни и заключителни разпоредби да се променят основни закони чрез ЗБ на НЗОК – в случая ЗЗО. „Отново се премахва договорното начало със съсловните организации. Няма да се връщам кога беше премахнато то – 2010 г. Преди 4 месеца с промените на ЗЗО се възстанови и сега какво се случи? Изборите минаха?”, коментира той. Според него с бюджета, се наблюдава раздвояване. „Екипът на министерството бламира своите поправки в ЗЗО и ЗЛЗ. С искането до 1 април 2016 г. да важат старите правила, а след това да влизат новите, признава своя провал и безпомощност. Човешко е да не познаваш резултатите от мачовете, но да не осъзнаваш отговорността на поста, който заемаш е непростимо!”, каза Емил Райнов.