Станишев в Брюксел: ЕС трябва да търси сближаване с Русия пред общата заплаха

ПЕС с предложение за форум ЕС – Русия догодина

„Днес Европа и Русия са изправени пред обща заплаха – тероризма, и това е повод да преразгледаме нашите отношения с Москва и да ги подобрим.“

Така започна изказването си президентът на ПЕС Сергей Станишев пред високопоставени европейски и руски представители по време на конференция, организирана от парламентарната група на социалистите и демократите в Европейския парламент.   

Според него атаките в Париж и взривяването на руския самолет над Египет са показали, че терористите не правят разлика между Изток и Запад. „Не виждам смисъл да я правят и политиците в Москва и в Брюксел“, заяви Станишев на конференцията за Европейските отношения Изток – Запад  по повод на 40-годишнината от създаването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Русия, страните от ЕС, САЩ и Канада за членове на организацията от самото й създаване, известно като споразумението от Хелзинки през 1975 година. 

„ЕС трябва да търси засилване на взаимодействието с Русия, за да можем заедно да реагираме на общите заплахи. Ако Брюксел започне да признава важноста и значението на Русия, това ще допринесе за стабилността на целия континент“, подчерта лидерът на ПЕС. 

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела и заместник-председателят Кнут Флекенщайн  направиха изказвания в същата посока, като конференцията излезе с предложение за организиране на форум  ЕС – Русия на най-високо ниво следващата година, както и за постъпки по облекчаване на визовия режим за руски граждани.