БСП: Бюджетът за 2016 г. олицетворява провала на политиката на правителството

Жельо Бойчев: С бюджета управляващите показват провала на провежданата от тях политика

„Гласувах против този бюджет, защото той не отговаря на нито едно от предизвикателствата пред българската икономика. С доклада за бюджета управляващите показват провала на провежданата от тях политика”, това каза в своя отрицателен вот по Закона за бюджета за 2016г. народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той заяви, че управляващите са се провалили в най-прокламираната тема относно финансовата стабилност и фискалната консолидация. „Предлагате ни увеличение на дефицита на касова основа от 3% на 3,3%  и то при положение, че цяла година твърдите, че се борите с контрабандата и събирате повече приходи. Кое е вярно? Бойчев подчерта, че управлението се е провалило в другата си прокламирана част – провеждането на реформи.  „Бламирахте финансовия си министър и не изпълнихте разходните стандарти, които сами си определихте. Трябваше с актуализацията да бъдат внесени и оставките на министрите, които надвишиха лимитите, както заяви и премиерът”, заключи Жельо Бойчев.

Таско Еменков: В гласуването за бюджета БСП показа, че е единствената лява партия

„С гласуването си против този бюджет БСП показа, че е единствената партия, която стои в ляво”, заяви в пленарна залата народния представител от БСП на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. По думите му този бюджет е узаконил антисоциалната си насоченост и това, че защитава само богатите. Той цели да събере едни пари, ако може и последните от джоба на българина, за да има какво да се харчи - 4 млрд. лв. които да бъдат усвоени по начина, по който всички вече познават. „С този бюджет вие направихте първата крачка по пътя на Гърция. Когато народът попита утре кой е виновен- виновните ще сте вие”, предупреди Ерменков.

Дора Янкова: С този бюджет се задълбочават регионалните различия

„С този законопроект се задълбочават различията между регионите  и политиките, които са свързани с публичната инфраструктура – държавна и общинска. Той не е полезен за развитието на инфраструктурата в България и за българските общини”, заяви депутатът от ПГ на левицата Дора Янкова. Тя подчерта, че делът за българските общини спрямо БВП отива на 5% и се запазва тенденцията да намалява с всеки бюджет. „Спрямо фискалната програма той е 13%, а преди време е бил 19%”, каза още тя.

Търновалийски към управляващите: Давате си празен чек от 4 млрд. лв, който да харчите

„Таванът на дълга трябва да покрива дефицитите и плащанията по външния дълг – 3,1 млрд. Какво се случва и за какво са останалите 2, 2 млрд. лв? Като прибавим към тях още 1,8 млрд. капиталови разходи- това е един чудесен празен чек, от 4 млрд. лв, който искате да изхарчите”, обърна се от парламентарната трибуна към управляващите Георги Търновалийски. .

 „Тихомълком с бюджета за 2016 г. ни се предлага и актуализация на бюджета за 2015г”, каза той и припомни думите на управляващите, че актуализацията е провал на фискалната политика и думите на Горанов, че няма да допусне такава. „От къде на къде българските граждани ще трябва да плащат 400 млн. повече за безхаберието на министрите, които не са осъществили реформите си  и дори не участват в дебата” попита той.