Елена Йончева: Приоритет е образованието. Излизат неграмотни ученици

Мар 10, 2017 ХАСКОВО Новини БСП 0 1449

Санирането на ГЕРБ е една голяма кражба

„Един от приоритетите на левицата е образованието.” Това заяви водачът на листата на БСП за България в Хасково Елена Йончева по Нова телевизия. По думите и не може от образователната ни система да излизат функционално неграмотни учененици. „Затова трябва нов закон за образованието и това е записано в програмата на „БСП за България”, обясни тя. Йончева каза също, че е нужно да има по един учебник за всеки предмет.

Оградата ни с Турция се е превърнала в акционерно дружество

По темата за бежанците, Елена Йончева заяви, че границата ни е разградена. „През последните две седмици обикалям региона. А в Свиленград хората ми казаха, че нашата граница е превърната в акционерно дружество”, каза тя и допълни, че по темата може много да се говори и то с факти. Йончева обясни, че на границата има неефективна охранителна техника. По думите й факт е и многократно завишената цена на строителството на оградата с Турция по време на управлението на ГЕРБ. „Става въпрос за много голями корупционни схеми. Оградата по времето на Орешарски струваше 250 хиляди, а сега е 1 000 000. Една част от оградата от двуредова е станала едноредова, за да бъдат „спестени” 30%, които се усвояват от същата фирма, която препроектира вече готов проект”, обясни Йончева.


По повод бъдещето на България и ЕС, Елена Йончева заяви, че в Европа ние даже не сме и на втора скорост. „Ние сме на първо място по корупция в Европа – 10% от фирмите печелят 80% от обществените поръчки. България е една изоставаща държава”, коментира тя. Йончева бе категорична, че левицата не мисли за преразглеждане на членството ни в НАТО и е против Европа на две скорости. „Трябва да водим независима външна политика”, подчерта тя и даде  лошия пример с енергетиката ни, където случващото се в сектора не се решава от нас. Тя бе категорична, че във външната ни политика е нужно подобряване на отношенията с Русия и посочи като неадекватно поведение подмяната на кандидатурата ни на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за ООН.

Санирането на ГЕРБ е една голяма кражба

Тя коментира и санирането на ГЕРБ, като заяви, че това е голяма кражба. „Дадени са 2 милиарда за декорация, вместо да се направи истинско саниране, което представлява удължаване живота на сградите”, подчерта Йончева.