Елена Йончева подкрепи ловците и рибарите, те се жалват от бракониери

Мар 21, 2017 ХАСКОВО Новини БСП 0 1770

Аз не съм рибар, не съм и ловец, но обичам природата и ненавиждам бракониерството, заяви Йончева

На среща с Елена Йончева - водач на хасковската листа на „БСП за България“, местни рибари и ловци изразиха притесненията си от вредните действия на бракониерите и от безсилието на контролните органи да им се противопоставят. По думите им броят на инспекторите от звеното на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Хасково е намален до трима души, които не са в състояние да се справят с масовото бракониерство в обширната територия на областта.

''Това, което ще споделите сега, искам да го превърна в една от моите каузи. Аз не съм рибар, не съм и ловец, но обичам природата и ненавиждам бракониерството'', каза Елена Йончева.

Според участниците в срещата много язовири вече са без риба, а дивечът и горите ни се  унищожават безнаказано от бракониерите. Като драстични примери те посочиха избиването на рибата с електрически уреди и с взривни вещества. По тяхно мнение необходима е държавна подкрепа за пресичането на дейността на нарушителите и за опазването на природата ни.

Рибарите и ловците предлагат да се криминализира бракониерската дейност - особено в размножителния период на рибите и на дивеча. Според тях строги наказания трябва да се налагат и за всяко незаконно отсечено дърво. Те смятат, че за да бъде ефективна борбата  срещу нарушителите, трябва да се увеличи съставът на контролните органи, да се подобри материалната им база, а служителите им да бъдат финансово мотивирани.Освен това, предлагат държавата да поеме ангажимент за зарибяването на водоемите, а общините да се включат в изграждането на инфраструктура край разрешените места за риболов. Като пример посочиха съседна Гърция, където било не само благоустроено, но и на място се продавала подходяща стръв за рибите.

„Елена Йончева е единственият кандидат за народен представител, който прие поканата ни да се срещне с нас и да чуе проблемите ни”, посочи Борис Архондев – местен рибар и инициатор за срещата. А водачът на листата на ''БСП за България'' им обеща през април да посети водоеми в Хасковска област и с очите си да види щетите, нанесени от бракониерите.

Освен подкрепата си за ловците и риболовците, Елена Йончева даде и старт и на футболен турнир, организиран от младежите от БСП. Той бе под мотото "Поискай промяната". Тя пожела успех на участниците и да се целят право в 10-ката. В оспорваните срещи се състезаваха 4 отбора. Победителят бе излъчен след дузпи, като в редовното време резултатът бе равен. За всички имаше шампанско и торта.