Протести и гражданско неподчинение са готови да обявят жителите на няколко гранични села от Свиленградско поради лоши пътни условия

31.08.2018

Протести, затваряне на главни пътища и гражданско неподчинение са готови да обявят жителите на няколко гранични села от Свиленградско. Това обявиха на пресконференция общински съветници от БСП, кметове и кметски наместници на 7 населени места от общината. Протестните действия са вследствие на това, че втори месец от АПИ не предприемат никакви действия за ремонт на пътя Свиленград – Маточина и Свиленград – Левка – Студена. Над 1200 жители на граничните села имат сериозни проблеми поради състоянието на двата пътя. Затруднен е достъпът на леки автомобили, линейки и пожарни коли.

"Неотложен ремонт на най-тежките участъци е крайно необходим и той може да струва около 1 млн. лв.". Това заяви Никола Динков народен представител от "ПГ на БСП за България". По думите му средствата могат да бъдат отделени, за да се решат проблемите в краткосрочен план. "Дългосрочно решение и пълна рехабилитация ще бъде възможно в следващите две - три години, стига да има ясна стратегия и систематично управление на състоянието на републиканските пътища", категоричен бе той. Динков допълни, че на негово питане в НС, министърът на регионалното развитие е отговорил, че рехабилитация ще струва 20 млн. лв., а за по-сериозно проектиране средствата се изчисляват на 33 млн., с които АПИ не разполагала.

"Проблемът с пътя е налице от близо десет години", припомни Христо Щерев общински съветник  от групата на БСП. Той допълни, че е налице богата кореспонденция с АПИ. "Имаме отговори, в които агенцията признава, че пътят е в тежко състояние, че ще бъде поправен, но освен леки кърпежи, не е предприето нищо друго", заяви Щерев. Той допълни, че част от дупките са били насипани, но след дъждовете всичко е в "трагично състояние". "През този път има участък, който е част от стена на язовир, минават гондоли и тежки камиони с чакъл за изграждането на оградата по границата, надвишаващи ограничението от 30 тона, което е поставено там", коментира Щерев. По думите му хората са изправени пред опасността да се случи нещо непоправимо. "Не искаме да сме част от черната хроника, а след това и от нелепите обяснения кой и как е виновен", категоричен бе Христо Щерев.