Харманли, Ивайловград и Любимец поискаха повече политики за младите хора

Окт 25, 2018 ХАСКОВО Новини Избори 0 1460

Идването на ГЕРБ на власт в малките общини е почти равно на политически терор

С развитието на Харманли и връщането на младите хора в региона, решаването на проблемите в образованието и здравеопазването бяха свързани основните въпроси по време на срещата на жителите на общината с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Николай Цонков, Тома Томов и проф. Иво Христов.  Хората казаха, че трябва да се обърне внимание на регионите и тяхното развитие. Тома Томов заяви: „Китай е пример за новия тип държава, където ще бъде ликвидирана бедността. В България липсва стратегическо мислене в управлението“. Според депутата Иво Христов един от основните проблеми в България е демографската катастрофа и за да се преборим с нея е необходимо да имаме нова философия на управлението, която да обърне внимание на икономиката и доходите. "Затова с Визията предлагаме държавата реално да участва в икономиката, да подпомага предприемачите и да се създадат работни места и условия за връщане на младите хора в родината“, отбеляза народният представител Николай Цонков. 

На среща с народните представители Дора Янкова и Любомир Бонев представители на малкия и среден бизнес от Ивайловград подкрепиха предложенията във Визията, свързани с премахването на административната тежест върху тях и подкрепата на държавата. Жителите на общината се присъединиха към подкрепата на предложенията във Визията и направиха своите за нейното допълване. Те одобриха и  предложението на БСП за по-справедливи данъци. Хората заявиха, че държавата не се грижи за региона и малките населени места, липсва всякаква регионална политика, нови работни места не се откриват, а младите хора напускат родните си места и заминават в чужбина. „Идването на ГЕРБ на власт в малките общини е почти равно на политически терор“, заявиха жителите на Ивайловград. Те поискаха  намиране на модел, при който  на местни избори, във всяко населено място, да гласуват само постоянните му жители. Ивайловградчани определиха санирането в града като кражба и заявиха, че липсата на инфраструктура и проблемите на гражданите не интересуват местните управници. „Кражбата на публични средства трябва да престане“, казаха още жителите на града.

В Любимец жителите на общината поставиха въпроси, свързани със земеделието и предложения за  решаването на проблемите в сектора. „Ние сме извън парламента, при вас, защото и вотът на недоверие показа, че тази трапезна коалиция си е самодостатъчна“, каза народният представител Филип Попов. Той добави, че БСП търси решението на проблемите на страната не само в парламента, но и сред хората. Народният представител Румен Георгиев подчерта, че България трябва да има нова аграрна политика и тя да бъде свързана с всички култури, а не само с пшеницата. "Европейските средства трябва да се разпределят към всички земеделски производители - малки, средни, кооперации, големи. Защото сега, шест големи производители на зърнени култури получават почти всички средства, а над 85% от зеленчуците и плодовете у нас са вносни", каза още Георгиев. Тези наши предложения са заложени във "Визия за България", затова искаме да ги обсъдим с всички българи", добави Румен Георгиев. На срещата народните представители заявиха, че принципът- парите следват ученика е порочен и той трябва да бъде премахнат.