Коста Стоев: Средното образование в Хасково трябва да е адаптирано спрямо местния бизнес

Окт 15, 2019 ХАСКОВО Новини Избори 0 1644

15.10.2019

"Средното образование в Хасково трябва да е адаптирано спрямо местния бизнес". Това заяви  кандидатът за кмет на Хасково от „БСП за България“ Коста Стоев по време на среща която той и кандидатите за общински съветници от листата на коалицията проведоха с представители на образованието в Хасково. Тe се обединиха около становищата, че: в училищата в Хасково трябва да бъдат обучавани специализирани кадри, съобразно необходимостта на бизнеса от съответните специалисти; средното образование в областния град трябва да се адаптира към нуждите на местната икономика – машиностроене, лека промишленост и хранително-вкусова промишленост. "Знаем, че проблемът с намирането на работна ръка и тесните специалисти не е точно общински, но ние смятаме, че кметът като добър стопанин трябва да бъде двигател в тази посока", заяви Коста Стоев. Той сподели, че фирмите в Хасково са готови да заделят средства, за да обучават ученици от горните курсове със стажове, които да бъдат заплатени. "Целта ни е съвместно с ръководствата на професионалните гимназии да отстояваме по-голям брой паралелки, ориентирани към спецификата на икономиката на района и общината", коментира Стоев.

Председателят на БСП в Хасково и кандидат за общински съветник Камен Тодоров представи идеята на БСП в Хасково за тясно взаимодействие между училище, родители и институции за пълен обхват и задържане на децата в образователната система. Камен Тодоров подчерта, че от коалицията ще работят за категорична ангажираност от местната власт при установяване и връщане на отпадналите деца обратно в училище.

От своя страна учителите изложиха своите виждания и предложения за едно по-качествено образование в Хасково.

На срещата присъства и Дойчо Кръстев, основател и бивш директор на ПМГ в града, почетен гражданин на Хасково и почетен член на Съюза на математиците в България, бивш директор и учител на кандидата за кмет.

Отношение по въпросите взеха и кандидатите за общински съветници Нина Николова и Ели Костова.