Коста Стоев: Средното образование в Хасково трябва да е адаптирано спрямо местния бизнес

Окт 15, 2019 ХАСКОВО Новини Избори 0 1942

15.10.2019

В училищата в Хасково трябва да бъдат обучавани специализирани кадри, съобразно необходимостта на бизнеса от съответните специалисти. Средното образование в областния град трябва да се адаптира към нуждите на местната икономика – машиностроене, лека промишленост и хранително-вкусова промишленост". Около това предложение се обединиха днес кандидатът за кмет на Хасково от „БСП за България“ Коста Стоев и кандидатите за общински съветници от листата на коалицията при срещата си с представители на образованието в Хасково.  

"Знаем, че проблемът с намирането на работна ръка и тесните специалисти не е точно общински, но ние смятаме, че кметът като добър стопанин трябва да бъде двигател в тази посока", каза Коста Стоев. Той сподели, че фирмите в Хасково са готови да заделят средства, за да обучават ученици от горните курсове със стажове, които да бъдат заплатени.

"Целта ни е съвместно с ръководствата на професионалните гимназии да отстояваме по-голям брой паралелки, ориентирани към спецификата на икономиката на района и общината", коментира Стоев.

Председателят на БСП в Хасково и кандидат за общински съветник Камен Тодоров представи идеята на БСП в Хасково за тясно взаимодействие между училищата, родителите и институциите за пълен обхват и задържане на децата в образователната система. Камен Тодоров подчерта, че от коалицията ще работят за категорична ангажираност от местната власт при установяване и връщане на отпадналите деца обратно в училище.

От своя страна учителите изложиха своите виждания и предложения за едно по-качествено образование в Хасково.

Отношение по въпросите взеха и кандидатите за общински съветници от левицата Нина Николова и Ели Костова.