Виолета Желева: По-добри условия за отглеждане на деца и справедливо увеличение на пенсиите – приоритети в социалната политика на БСП

Мар 09, 2021 Новини Избори 0 1255

Безплатни лекарства за децата до 14 години, безплатни учебници за всички, обвързване на майчинството с минималната работна заплата

 "Само преди дни Европейската комисия представи проект за директива, с която се цели да има равно заплащане за равен труд. Това е тема, която, за съжаление, остана на заден план в отиващото си Народно събрание, но точно заради тази пандемия, която разтвори още повече ножицата на заплащането между половете в ЕС и в България, трябва отново да заговорим за достойното заплащане на жените. За мен лично това ще бъде един от приоритети ми в следващия парламент." Това каза в интервю за радио "Фокус" в Международния ден на жената 8 март кандидатът за народен представител от листата на "БСП за България" в Хасково Виолета Желева.

 "Второто, за което сме длъжни на всички пострадали от домашно насилие жени, особено сега, когато по времето на локдауна жертвите се увеличиха, е Законът за защита от домашното насилие. През последните две години имаше няколко работни групи, които работиха усилено по него и имаше уверение от страна на управляващите, че той ще бъде приет до края на този мандат, но, както винаги, важни за обществото въпроси останаха "на трупчета" в Министерски съвет", посочи тя.

 "Това ще бъдат мои основни приоритети ако бъда избрана за народен представител в 45-тото Народно събрание", увери Желева.

 Виолета Желева очерта някои от основните социални политики, които БСП предлага за младите семейства и децата: "За децата до 14-годишна възраст предлагаме безплатни лекарства, както и безплатни учебници за всички ученици. Ще създадем по-добри условия за отглеждане на деца като обвържем майчинството през втората година с минималната работна заплата, защото да отглеждаш дете с 380 лв. е несправедливо. Предлагаме също еднократната помощ за децата да бъде от 1 до 12 клас, а не само до 4 клас. След навършване на 18 години, предлагаме данъчни преференции за младежите и за родителите,  които отглеждат 3 деца."

 За възрастните хора левицата предлага преизчисляване на всички пенсии спрямо средния осигурителен доход. "Предлагаме увеличение за пенсионерите, което да е трайно и справедливо, а не просто "бонус" по 50 лв. до изборите. Предлагаме и възрастните хора, които са с доходи под линията на бедност, да получават постоянно социално подпомагане всеки месец", отбеляза Желева.

 Като кандидат за народен представител от Хасково, Виолета Желева е дълбоко запозната с проблемите на областта като замърсената вода и липсата на пътища до малките населени места и ще  продължи да се бори за тяхното справяне и в следващия парламент.

"Основен проблем в Хасково продължава да бъде  качеството на водата. Много пъти сме поставяли това като тема на парламентарен контрол. Това е един от въпросите, които много често хората ми задават и днес, защото има проблем не само със завишените стойности на уран, а и с завишени стойности на манган с десетки пъти над нормата. Затова нашето мото на кампанията ни в Хасково ще бъде: "За чиста околна среда и чиста вода", каза още тя.

"Нека излезем всички на 4 април и да гласуваме с чисти сърце и разум . Нека да гласуваме масово, защото само така изборите могат да бъдат честни и чисти", призова за финал Виолета Желева.