Велизар Енчев: В България трябва да има диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата

Мар 14, 2021 Новини Избори 0 1544

Преизчисляването на пенсиите ще увеличи доходите на пенсионерите с 25-30%

"Една от основните причини за бедността в България е несправедливата данъчната политика на страната. Един от съществените й недъзи е нейната антисоциалност и неравенство в облагането. Заради това предлагаме отпадането на плоския данък, защото той е изключително несправедлива мярка по отношение на работещите хора в България. Не е нормално да плащат един и същи данък богатите хора и хората, които едва оцеляват - а в България това са 2/3 от населението", коментира данъчната политика водачът на Хасковската листа на "БСП за България" нза парламентарните избори Велизар Енчев, добавяйки, че БСП не предвижда увеличаване на данъците за бизнеса. Кандидатът за народен представител отговари участва в предаването "Офанзива" по Нова нюз на тема данъци и икономика.

Енчев отбеляза, че предложението на БСП за семейно подоходно облагане само по себе си е една много справедлива мярка, особено за младите семейства.

"Една от мерките, които БСП предлага е еднократна помощ от 6 500 лв. за семейство с две или три деца, чиито родители имат осигурителен стаж в последните 24 месеца. Това е мярка, която ще помогне за решаването на най-важния проблем на нашето време - демографския, тъй като демографската катастрофа в България ни поставя на първо място в световните класации по изчезващо население", подчерта Велизар Енчев.

Кандидатът за народен представител от левицата открои и друг съществен проблем на българската данъчна политика: "България преразпределя едва 37% от БВП през държавния бюджет. Това означава, че 63% от произвежданото обществено благо не отива при гражданите, а облагодетелства частни фирми. За сравнение: в развитите европейски държави, а дори и в държавите от Централна Европа, този процент е над 45%."

"В България трябва да има диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата. БСП предлага тя да е 9% за всички лекарствата, а лекарствата за деца до 14-годишна възраст да са безплатни", каза още Велизар Енчев.

"БСП предлага преизчисляването на всички пенсии по осъвременен осигурителен доход. Това ще доведе до увеличение за всички пенсии средно между 25 и 30%.  Защото какво се случи сега - това, което т.нар. "Обединени патриоти" наложиха за административно увеличаване на минималната пенсия, доведе до изравняване на пенсиите на хора с осигурителен стаж  35-40 г. с тези, които са нямали почти никакъв осигурителен стаж", обясни Енчев.