Владимир Маринов към екоминистъра: Следете за отстраняването на незаконното сметище в Хасково, общината бездейства

Министър Сандов информира, че е поставен срок за изпълнение на кмета, при бездействие ще последват санкции

За нерегламентирано сметище в района на бул. „Васил Левски“, ул. „Единство“ и ул. „Момчилград“ в Хасково сигнализира народният представител от „БСП за България“ Владимир Маринов в Народното събрание.

„Това е проблем, който от години тормози жителите на Хасково. Сметището на практика в момента е придобило непоносими за хората мащаби и размери“, посочи още той. 

По думите на депутата от Хасково много пъти въпросът е отнасян до Регионалната инспекция по околната среда, до РДНСК-Хасково, до ВиК-Хасково, до Община Хасково, но оттам са получавани  единствено предписания, без никакви действия. Маринов обърна внимание, че общината на практика е абдикирала от проблема.

„За съжаление, там имаше и една доста сериозна авария на канализационен колектор, който съвсем усложни въпроса“, каза още Владимир Маринов, обръщайки се към министъра на околната и среда и водите с въпроса дали министерството е запознато с проблема и дали са предприети действия за решаването му. 

Министър Сандов информира народния представител от левицата, че на кмета на община Хасково е дадено предписание да се почистват натрупаните отпадъци, като има 45-дневен срок за изпълнение след отстраняването на аварията. Той каза още, че РИОСВ-Хасково ще извърши своевременен последващ контрол и при неизпълнение ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.

Владимир Маринов остана доволен от отговора на министъра, но отправи молба министерството да следи процеса, тъй като, ако местните власти са имали желание за решениe на проблема от над 5 години, и ако зад това не стоят други интереси, свързани с изградените наблизо незаконни постройки, най-вероятно е щяло да има такова.