Емил Георгиев, “БСП за България“: Ако не се реши въпросът с яз.Тракиец, хората в Хасково ще продължават да пият радиоактивна вода

БСП алармира за качеството на питейната вода на територията на община Хасково от години

„От средата на 2017 г. до март 2021 г., по разпореждане на РЗИ Хасково водата, доставена от водоснабдителната мрежа, може да се използва единствено за битови нужди. През целия този период водата за питейни нужди и приготвяне на храна се доставяше в Хасково единствено от 12 водоноски.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Емил Георгиев по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Той зададе въпрос относно начина, по който Министерството на регионалното развитие и благоустройство смята да реши проблемите с качеството на питейната вода на територията на община Хасково, за които БСП алармират от години.

По думите му през 2018 г. Георгиев, в качеството си на изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите, е провел срещи с ръководството на Министерството на регионалното развитие в лицето на министър Нанков. „На срещите се ангажираха с крайно решение на проблема до края на 2019 г. В съвместно писмо до Федерацията на потребителите от Министерството на регионалното развитие, Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда се подчерта, че единственото алтернативно решение с качеството на питейната вода е изграждане на пречиствателна станция на язовир Тракиец“, обясни той.

„За съжаление, вместо да се отпуснат средства за доизграждане на съществуваща пречиствателна станция на 15 километра от Хасково, се отпуснаха 2 млн. лв. за изграждането на нови 8 дублиращи сондажни кладенци за питейна вода в 3 зони от едно и също подземно водно тяло, за което е доказано, че водата е радиоактивно замърсена“, заяви Емил Георгиев.

В тази връзка той се обърна към министър Гроздан Караджов със следния въпрос: „Кога и как Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще реши проблемите с качеството на питейната вода на територията на община Хасково?“

„Ако не се реши въпросът с язовир Тракиец, хората в Хасково ще продължават да пият радиоактивно замърсена вода“, предупреди Емил Георгиев.