БСП предлага замразяване на цените на „паяка“ и разширяването на синята зона в Хасково

20.07.2022 г.

Няколко мерки, отнасящи се до Синята зона в Хасково, предложиха на пресконференция от БСП – Хасково.

Според социалистите всеки живеещ в центъра на Хасково трябва да има място за паркиране в зоната на половин цена от сегашната. Те настояват за замразяване на поскъпването на „паяка“ и скобите, спиране разширяването на зоната и поне 20% от местата й да са предвидени за хора с увреждания, пенсионери, бременни жени и майки с деца до 2 г.

Председателят на общинската структура на БСП Камен Тодоров коментира и тръжна процедура за отдаването на двата големи паркинга в центъра на Хасково под наем за 10 г. – до комплекс „21 век“ и до хотел „Аида“. По неговите думи с условията в издадената от кмета заповед се ограничава достъпът на малките фирми до участие в търга, защото трябва да платят депозит от около 70 000 лв. Победителят пък трябва да плати близо 1 млн. лв. наем за целия период в началото. Той подозира, че има нещо подмолно в процедурата.

Според Богдан Кирилов в този търг няма състезателно начало и равнопоставеност. От БСП очакват, че ако процедурата не бъде стопирана, тя ще влезе в съда.

„Всяка процедура може да се оспорва. Тази е законна и открита, като не ощетява никого. Ако се явят 1 – 2 кандидати ще я прекратя, защото ще покаже, че има дискриминационен елемент. При положение обаче, че фирмите са 4 – 5 ще означава, че няма дискриминация“, заяви потърсен за коментар кметът Станислав Дечев, като призова фирмите да участват.

Той допълни, че с получените средства от паркингите иска да дофинансира започнати проекти в Хасково. По неговите думи в момента синята зона не се разширява, защото се прибират места за паркиране, които досега са се ползвали от частна фирма. По наблюдения на кмета синята зона облекчава трафика в Хасково.