Йотова: Харчим 53 пъти повече пари за бежанци, отколкото Естония

Мар 27, 2015 ХАСКОВО Новини БСП 0 1510

 „Харчим 53 пъти повече пари за бежанци, отколкото Естония

 
„Харчим 53 пъти повече пари за бежанци, отколкото Естония. За последната година и половина сме направили разходи за 6,5 милиона евро, а ЕС ни определи едва 10,5 милиона евро за целия финансов период от 2014 до 2020 г.“ Това заяви евродепутатът Илияна Йотова на работната среща в Харманли за бежанските потоци и предизвикателствата пред националните ни и местни власти.
 
България получава малко над 10 милиона евро европейска помощ за справяне с бежанските потоци за целия финансов период 2014 – 2020 г., а само за последната година и половина е направила разходи в размер на 6 милиона евро. „Трябва да се преборим с много несправедливости спрямо нашата страна“, заяви Илияна Йотова. Тя допълни, че се очаква след около един месец екипът на ресорния комисар Димитрис Аврамопулос да предложи за обсъждане на Европейския парламент новата политика.
 
Илияна Йотова очерта три приоритета, по които ще работи в областта на бежанците. Според нея трябва да се промени т.нар. Дъблинското законодателство на ЕС, което ощетява нашата страна и според което всеки бежанец се връща в България, ако той е преминал на европейска територия през нашата граница. Българският евродепутат посочи като свой втори приоритет промяната на чл. 33 от това споразумение, който заплашваше България със санкции, когато бежанският поток по границите ни беше най-голям. „България очевидно не може да смогне на бежанските вълни, защото за целта получаваме много малко пари от ЕС и разчитаме преди всичко на собствени сили. В същото време някой мисли да ни налага финансови глоби именно защото нямаме достатъчно средства, за да покрием всички изисквания на Дъблинското споразумение“. Тя отбеляза още, че третият и приоритет е действителното прилагане на солидарния принцип, който може да се изразява във въвеждането на квоти за приемане на бежанци от всички държави членки в ЕС. 
 
За участие в конференцията по покана на Илияна Йотова пристигнаха г-жа Биргит Зипел – координатор на социалистите в Европейския парламент по политиката за бежанците – и г-жа Марлийн Мици  - евродепутат-социалист от Малта, която е една от най-силно засегнатите от бежанския натиск държави членки. За участие в срещата в Харманли пристигнаха и представители на Европол и на Европейската служба за подпомагане в областта на убежищата (EASO).