Чавдар Георгиев: Паметта за историческите събития трябва да е жива, за да не плащаме отново висока цена

Май 09, 2015 ХАСКОВО Новини БСП 0 1697

 В Любимец тържествено отбелязаха 70-та годишнина от Деня на победата

 

В Любимец тържествено отбелязаха 70-та годишнина от Деня на победата. Гост на честванията бе народният представител Чавдар Георгиев.Той поздрави всички присъстващи с празника с думите: „Трябва да пазим историята. Паметта за тези събития трябва да е жива, за да не плащаме отново висока цена, изразена в хиляди човешки животи“. Според него и днес има ретроградни сили, за които мирът и спокойствието не са изгодни и търсят начини да прекарват разделителни линии. ”Единствено съветската, а днес руската армия, могат и са гарант за мира”, категоричен е той. Георгиев припомни, че в Народното събрание в навечерието на празника партиите са показали, че не могат да се обединят. „Реформаторите оказаха яростна съпротива на идеята да излезем с обща позиция по темата 9-май”, поясни народният представител.

„9-ти май, Денят на победата, е ден за отдаване на почит и преклонение пред всички ония, които никога няма да се завърнат от страшните пътища на войната. За всички, чиито съдби бяха разбити от тази война. Заради тях, заради тази памет, подобно безумие в човешката история не трябва да се повтаря”, заяви председателят на ОбС на БСП в Любимец Михаил Димитров. 

„Без Деня на победата, Денят на Европа нямаше да бъде възможен. Нямаше как да има обединена и демократична Европа”, завърши кратката историческа ретроспекция за събитията Владимир Бамбалов.

С вълнение присъстващите изгледаха подготвените презентационни материали със сцени от военните действие и си пожелаха никога повече тази тежка част от историята да не се повтаря.

Инициативата за честването на е на Обществен инициативен комитет начело с Общински съвет на БСП, национално движение „Русофили“,  Дружество за приятелство с Русия, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на военноинвалидите.След като отдадоха почит пред паметника на героите, присъстващите граждани засадиха брезичка и отбелязаха празника с тържествена програма.